Run for the wall

Na 3 jaar geleden al een keer een Harley tour met mijn Amerikaanse vriend Don Mc Lean (Don zijn vrouw en mijn overleden schoonmoeder waren zussen) van Santa Maria in California naar mijn broer in Vancouver eiland te hebben gemaakt, werd ik nu uitgenodigd voor een RftW-rit van Ontario bij Los Angeles naar Washington DC.

Dit bleek een rit te zijn van merendeels oud Vietnam oorlogsveteranen, deze keer voor de 29e keer, genaamd Run for the wall!

Er waren 3 routes, waarbij wij de Central route hebben gereden. De route werd in 10 dagen verreden, met dag etappes van 120 tot 400 mile. Start en inschrijving waren in Ontario, met als eerbetoon bij de start het in formatie overvliegen van 5 vliegtuigen. Elke start begon met diverse mededelingen, herdenkingen van op die datum gesneuvelde militairen, eerbetoon aan de Amerikaanse vlag en gebed. Onze groep bestond uit naar schatting 3 à 400 rijders welke weer onderverdeeld werden in 11 groepen en begeleid door een eigen ordonnans of in sommige staten motorpolitie, welke vaak de opritten blokkeerden voor een vrije doorgang. Soms 6 vrije banen helemaal alleen voor ons motorrijders.

Om de rij niet te lang te laten worden werd er meestal naast elkaar gereden en dicht op elkaar waarbij toch diverse keren ongelukken plaats vonden. Bij ongevallen was het zaak om door te rijden en het medisch motorteam zich over de slachtoffers te laten ontfermen. Ben er zelf gelukkig zonder ongevallen vanaf gekomen maar remde de Harley op een verraderlijk bevroren stuk weg bijna onderuit!

De rit was soms ontroerend w.b.t. het eerbetoon aan alle Vietnam- en andere oorlogsveteranen. Op veel viaducten zag je vaak brandweer ladderwagens met uitgeschoven ladder de Amerikaanse vlag in top en mensen die stonden te salueren of te zwaaien met vlaggen. In alle dorpen een warm welkom, met overal gratis ontbijt, middaglunch en ‘s avonds ook vrij eten. We hadden een keer een lunch op een vliegveld, waarbij later een helikopter op steeg met daar onder een grote Amerikaanse vlag die ons kilometers begeleidde naar de snelweg. Bij het tanken was het raadzaam gepast geld bij je te hebben,want het tank team betaalde geen wisselgeld terug. Het meeste tanken was trouwens ook gratis.

Aankomst in Washington was een dag voor memorial Day, waarbij wordt gezegd dat er die dag 800.000 motorrijders moeten zijn geweest!! Die dag word ook wel ROLLING THUNDER genoemd.

Na het voltooien van de rit via een andere route weer oostwaarts gegaan via Lake Michigan, Mount Rushmore (4 uitgehouwen presidenten hoofden) en de Rocky Mountains pas, met nog veel sneeuw langs de weg en een hoogte van bijna 12000 voet weer terug naar Sante Maria. Heb totaal ruim 7800 miles gereden, samen met Don waarbij beide Harleys het zonder problemen hebben doorstaan!!

Een reis om niet te vergeten!

Geert Graanstra

Meer beelden op you tube

  1. https://www.youtube.com/watch?v=I6bOkCEQlm0
  2. https://www.youtube.com/watch?v=enOClDYBkf4
  3. https://www.youtube.com/watch?v=xJmmqt3-Hgk