BMW Motorrad heeft op de EICMA in Milaan bekend gemaakt dat vanaf heden de sportieve onderdelenlijn voor de S1000RR onder de naam “M Performance” gaat vallen. Hiermee wordt afgestapt van “HP” als naam voor de sportiefste componenten en -machines. Dit was recent al merkbaar bij een aantal modellen die de toevoeging HP voerden, maar behalve een ander kleurenschame weinig afweken van het standaardmodel. Het gaat bij de M-modellen om ultrasportieve componenten, die als M-pakket verkocht kunnen worden, zoals dat in de auto’s van het Duitse merk al jaren het geval is. “De samenwerking binnen BMW Group Motorsport versterkt de synergie tussen het racen met auto’s en motorfietsen, zowel commercieel als logistiek”, aldus BMW in een persbericht.

Het M Pakket voor de nieuwe 2019 BMW S1000RR bevat nu alleen nog maar de volgende opties: een Motorsport kleurenschema, M carbon wielen, M lichtgewicht accu, M rijwielgedeelte kit met instelbare zithoogte en verstelbaar scharnierpunt van de swingarm, M buddyseat Sport en Rijmodi Pro. Dit aanbod zal snel groter worden.

Overigens vormt BMW M (voorheen: Motorsport) een zelfstandige divisie binnen het bedrijf en worden via BMW M GmbH de M-automodellen als M3, M5 of M7 verkocht. Het is niet ondenkbaar dat dergelijke afwijkende namen straks ook voor motorfietsen komen en dat voor de standaard motorfietsen dan “M-line” pakketten aangeboden worden, ook dit gebeurt nu al bij de vierwielers. Met de komst van de nieuwe S1000RR voor 2019 en de keuze voor een nieuwe fabrieksdeelname aan het Wereldkampioenschap Superbikes zet BMW flink in op het sportieve segment, waarbij M dus een rol zal gaan spelen.

 De bekende coureurs Tom Sykes (WSBK kampioen 2013) en Markus Reiterberger (STK1000 kampioen 2018) doen vanuit Shaun Muir Racing (SMR) volgend jaar voor BMW Motorrad Motorsport mee aan het FIM World Superbike Kampioenschap. Te verwachten valt dat dit team in de klassieke ///M kleurstelling, dus wit met de lichtblauwe, donkerblauwe(paarse) en rode streep, gevolgd door de zilveren M.

Loading