Vanaf 1 juli 2017 zijn de zogenaamde Certificats qualité de l’air, oftewel Crit’Air, in tien Franse steden ook verplicht voor motorfietsen, scooters en bromfietsen.

Dit betekent dat ze in deze steden alleen in de Zones à Circulation Restreinte (ZCR) mogen komen met zo’n sticker, die € 4,18 kost (3,70 + portokosten). Niet alleen rijden zonder vignet is strafbaar, ook stilstaan en parkeren in de ZCR kan een boete van 68 euro opleveren. Voorlopig worden er voor Frankrijk 10 zones opgegeven, die rondom de steden Parijs, Lille, Grenoble, Lyon en Straatsburg, maar ook in de Vallée de L’Arve (in de Alpen, tegen Zwitserland) liggen. In Duitsland blijft er voor motorrijders in de milieuzones voorlopig geen milieusticker nodig.

De vignetten zijn er in 6 kleuren, die staan voor categoriën die voornamelijk afhankelijk zijn van bouwjaar en Euro-homologatie: groen voor elektrische motoren en scooters, paars voor motoren op gas of hybrides plus de nieuwe Euro4 motorfietsen, geel voor Euro3 (2007-2016), oranje voor Euro2 (2004-2006) en rood (“marron”) voor de niet genormeerde motoren en scooters (2000-2004), grijs (niet voor motoren) en uiteindelijk geen sticker (“Classe 0”) voor motoren van voor 2000. De verschillende kleuren vignetten zorgen voor beperkingen; in Parijs zijn voertuigen met een Classe Nul (dus zonder vignet) overdag vaak verboden, dit geldt echter niet tussen 20:00 uur ’s avonds en 8 uur ’s morgens en in het weekend. Voor deze maar ook de andere kleuren kan bij extreme vervuiling alsnog een (tijdelijk) verbod worden ingesteld, in zulke periodes kunnen ook de ZCR-zones worden uitgebreid met een Zone de protection de l’air (ZPA) die op de ZCR’s aansluiten.

De Crit’Air certificaten kunt u als Nederlander/Belg hier aanvragen: https://www.certificat-air.gouv.fr/en/demande-ext/cgu (Dit is is de enige officiële website om het vignet te bestellen!)
Meer informatie vindt u hier: https://www.crit-air.fr/nl/informatie-over-het-critair-ecovignet/milieuzones-in-frankrijk/franse-milieuzones.html

Loading